Permakultúrás képzés Rád Községben az ÚMVP támogatásával

2013. október 11. - december 6.

A tanfolyam során a résztvevok elsajátítják a permakultúra nevu ökológiai tervezési rendszert, gazdasági és marketing technikákat, amivel képessé válnak saját családjuk önellátására, valamint családi gazdaságok, helyi termék létrehozására és a munkaeropiacon történo rehabilitációra, önfoglalkoztatásra.

Az elméleti és gyakorlati oktatás során olyan ökológiai gazdaságokat lesznek képesek tervezni, ami egy tudatosan megtervezett, mezogazdaságilag produktív mesterséges ökoszisztéma kialakítását és fenntartását jelenti, amely a természetes ökológiai rendszerek diverzitásával, stabilitásával és rezilienciájával rendelkezik avagy hogyan gazdálkodjunk a természet segítségével, segítve a természetet.

A résztvevok a képzés során képessé válnak a helyi szolgáltatások megszervezésére, az önellátásra, mindezt egészségesebb és vegyszermentes termékek eloállításának megtervezésére, létrehozására. A képzéssel a résztvevok alkalmassá válnak a minoségi szolgáltatások ismérveinek és lehetoségeinek a kialakítására, ezzel hozzájárulnak saját maguk és környezetük életminoségének a javításához, társadalmi integrációjukhoz.

Tervezett résztvevok száma: 30 fo elso sorban hátrányos helyzetu személyek, kiemelten a roma családból származók, a munkanélküliek és a több gyermekes családanyák.

Az oktatási anyag tervezett tartalma: permakultúra tervezés, vízgazdálkodási rendszerek tervezése, alternatív energiák felhasználásának tervezése, termékek csomagolása, tárolása, vállalkozói ismeretek, marketing ismeretek, jogi ismeretek, kommunikációs ismeretek, eladástechnika.

A képzés a képzésen résztvevok számára ingyenes, a részvételt az ÚMVP támogatja. Azoknak a résztvevoknek, akik szeretnének a képzésen részt venni, de a helyszíni részvétel nem oldható meg, azoknak az elméleti rész távoktatásban is elérheto.

A résztvevok a képzés részeként Baji Béla: Permakultúra és önellátó biogazdálkodás c. könyvét is megkapják. A régóta várt, hiánypótló mu bovített és átdolgozott, legújabb, harmadik kiadása. Hogyan gazdálkodjunk növényeinkkel vegyszerek nélkül? Szükségesek-e a vegyszerek a növényvédelemhez? Mi az a permakultúra? Baji Béla sok hasonló kérdésre ad választ, melyeket gyakorlati tapasztalatokkal is alátámaszt.

 

JELENTKEZÉS

Részletes program:

11.okt péntek 15-18 Rád Tájékoztató, MVH, pályázati lehetoségek.
Hogyan is kezdjük? A családi kert.
12.okt szombat egész napos Vácrátót kirándulás Vácrátótra az Arborétumba, Karbonház látogatás (kerékpárokkal Rádról vagy találkozó az Arborétumnál)
20.okt vasárnap egész napos Galgahévíz tervezett kirándulás a Galgafarmra (busszal) - esonap lehetséges
25.okt péntek 15-18 Rád / távoktatás Vállalkozói, szervezési ismeretek és anyagok, prezentációk
26.okt szombat egész napos Szanda tervezett kirándulás Szandváralja (busszal) - esonap lehetséges
08.nov péntek 15-18 Rád / távoktatás Marketing, menedzsment, eladás a termelés helyén, PR
09.nov szombat  10-16 Rád Hogyan oltsak magamnak gyümölcsfát? A chip-szemzés bemutatása, gyakorlása. A helyben található régi fajták jelentosége. Az alkalmazkodó gyümölcsészet. (Baji Bélával)
10.nov vasárnap  10-16 Rád Hogyan készítsek komposztot? Mit kezdjek a lehullott levelekkel, egyéb növényi hulladékkal? (Baji Bélával)
15.nov péntek 15-18 Rád / távoktatás Kiadványok, eladási és értékesítési ismeretek, technikák
16.nov szombat 15-18 Rád / távoktatás Permakultúrás kertek a világ minden tájáról / Önfenntartás, családi gazdálkodás videók
22.nov péntek 15-18 Rád / távoktatás Elrakás, szárítás, tárolás és értékesítés.
Internetes marketing és reklám, weblap és közösségi oldalak 1.
23.nov szombat  10-16 Rád Mit csináljak egy elgyomosodott kerttel? (Takarás papírral, mulcsozás, stb.) (Baji Bélával)
24.nov vasárnap  10-16 Rád Kert elhelyezés megszervezése, napfény, víz, talaj kezelés. Zónák és szektorok rendszere (Baji Bélával)
29.nov péntek 15-18 Rád / távoktatás Elrakás, szárítás, tárolás és értékesítés.
Internetes marketing és reklám, weblap és közösségi oldalak 2.
06.dec péntek 15-18 Rád Jogi és vállalkozói, pénzügyi ismeretek
06.dec péntek 15-18 Rád
Tanúsítvány osztás

JELENTKEZÉS

Az egyes képzési napok egyenként is látogathatóak, azonban elozetes regisztrációs szükséges a faluertegyesulet@gmail.com e-mail címen.

További információ, kérdés esetén a képzésszervezo válaszol:

Balogh Veronika - 70-776-0270

 

 

 


Rad Bike

 

Faluért Egyesület

A rádi Faluért Egyesület a rendszerváltást követően, 1991. március 1-én alakult meg, Rád kulturális életének a színesítéséért, fellendítéséért, kulturális hagyományőrzés céljából, a településen élő polgárokban tudatosítani a lakóhelyért érzett felelősséget, tenni a falu szépüléséért, épüléséért lakóinak fizikai, szellemi fejlődéséért, ezek megvalósításához közösséget teremtve. A szervezetet 2011 júniusában hivatalosan közhasznúvá minősítette a Pest Megyei Bíróság. Az Egyesület közhasznú tevékenységei között szerepel a nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés, kulturális tevékenység, kulturális örökség megóvása, műemlékvédelem, és a környezetvédelem. Az elmúlt húsz évben a szervezet szorosan együttműködött az Önkormányzattal, a község kulturális és nemzeti ünnepein való közreműködésével, a Föld napján történő szemétszedéssel, a falu szépítésével. Az Egyesület keretein belül működik a Férfi Kórus és a Női Kórus. A Faluért Egyesület Női Kórusa jelenleg 13 főből áll, repertoárját a népdalok és a népi hagyományokon nyugvó éneklés jelenti. A rádi nemzeti ünnepségeken túl több környező településen és rendezvényeken szerepeltek már. 2009 szeptembere óta Balogh Veronika irányításával működik a kórus. A Férfi Kórus 8 tagját Demkó Mihály vezeti.

A 20 éves tevékenység során az Egyesület közreműködésével megvalósult:

  • - a Muslay kastély előtt telepített sövénysor
  • - az 1848-49. emlékére állított kopjafa
  • - Rád település központjában található kerámiából készült Rád térkép
  • - Rád története c. könyv megjelentetése
  • - Farsangi Falunapok megszervezése
  • - Szüreti bálok megrendezése, közülük is a legkiemelkedőbb a Kiskegyed bál megrendezése
  • - Majálisok alkalmával közreműködés
  • - férfi és női kórus működtetése
  • - környező települések ünnepségein való hagyományőrző részvétel
  • - Föld napja alkalmából szemétszedés

A Faluért Egyesület rendezvényei a falu közösségéhez szóltak, a rendezvényeken mindig kiemelkedő számú közönség vett részt. Tagságunk változatlan, az aktív tagok létszáma nem csökkent, 2010-ben a szervezet élére új, fiatal vezető került. Az ő vezetése alatt lett hivatalosan is közhasznú a szervezet 2011-ben, szerzett adószámot és bankszámlaszámot. Az Egyesület a helyi új kezdeményezések és szervezetek között mindmáig aktív, kapcsolatépítő. Együttműködést és kapcsolatokat tart fenn Magyarországi, hasonló kistelepülések szervezeteivel, mint Felsőzsolca, Nagykörű, Pálháza, Kovácsvágás, Füzérradvány, Murakeresztúr. Az Egyesület 2011-ben ünnepelte 20 éves évfordulóját, melynek alkalmából megrendezte Jubilumi Ünnepségét, együttműködve az 5 éves Rádi Rezeda Nyugdíjasklubbal.

2009 Szüreti Felvonulás