Kerékpárok beszerzése, turisztikai hasznosítás céljából

Rád, a Naszály tövében, a Cserhát és a Gödöllői-dombság találkozásánál terül el. Gazdag természeti környezet veszi körül. 2001-ben a Göncöl Alapítvány térségi kutatások Intézete a település környékét tájvédelmi körzetre alkalmasnak találta, az ott található környezeti gazdagság, a védett növények és állatfajok gazdag kínálatát hordozza. Ez a természeti gazdagság nem csökken a környező településeket érintve. A térség alacsony hegyei, a szőlőművelés elhagyását követően gazdag paradicsomává vált a vadnövényeknek a különleges természeti társulásoknak és a védett növényeknek. A térség gyöngyszemei mind sok-sok természeti kinccsel gazdagok. A települések 10-15 km-re találhatóak egymástól, de sokszor csak néhány, 3-4 km választja el az egyes településeket egymástól. Pest megye és Nógrád megye találkozásánál fekvő térség igen alkalmas a környezeti nevelésre, az aktív és egészségturizmusra. A gazdag természeti kincsek mind ezt segítik.

A Naszály, mint kiemelkedő turisztikai célpont, igen gazdag turistaútvonallal, de itt halad át a térségen az Országos Kék Túra nyomvonala is. Mindezeket tekintve a térség igen alkalmas a kerékpáros turizmusra, hiszen alacsony lankái nem megterhelő léptékűek még egy városi ember számára sem, azonban a festői látvány nem mindennapi.
A mikrotérség gyalogosan nem járható be 2-3 nap alatt, szükség van egy olyan közlekedési eszközre, ami lehetővé teszi a falvak közötti gyors közlekedést, a gyors eljutást. Egy-egy település, annak ellenére hogy 3 km-re fekszik egymástól, tömegközlekedési lehetpséggel nem lehet megközelíteni.
Mindezek miatt látjuk fontosnak hogy projektünk során 30 db kerékpárt beszerezzünk. A 30 db kerékpárból 10 db felnőtt, és 20 db gyermek kerékpárt tervezünk. Szeretnénk megszólítani a középiskolás korosztályt, egy olyan élményt szervezni és adni számukra, amivel az érintetlen környezetet, a természeti kincseket egy eddig nem szokványos módon felfedezhessék, megismerhessék és megtanulhassák.

Nagyon jó példának látjuk az Ipoly Erdő Zrt. kezdeményezést Katalinpuszta-Szendehelyen, ahol a Gyadai tanösvény kialakítása mellett egy környezeti nevelési központot hoztak létre. Ezzel a központtal is szervesen együttműködve, A Naszályban és Környékén Folytatott Természetközeli Gazdálkodás, Ökotirizmus, valamint a Környezettudatos Nevelés Fejlesztését és a Természet Védelmét Szolgáló Közhasznú Alapítvány együttműködésében olyan lehetőséget teremtsünk itt, ebben a kevésbé látogatott térségben, ahová a gyerekek aztán akár családostul visszajárhatnak, önállóan is végigjárhatják.

Rád és a térség nem több, mint 1 órányi távolságra van Budapesttől. Ez a közelség sok lehetőséget teremt, hogy a budapesti gyerekek is bekapcsolódhassanak, környezeti nevelésben vehessenek részt, ugyan akkor a távolabbról jövő gyerekeknek sem jelent többletterhet az utazás. Akár a térségben tett túra után meglátogatható a nem olyan messze található, világörökségünk, Hollókő.

A 10 db felnőtt kerékpár és a 20 db gyermek kerékpár mellé a szükséges bukósisakot és a védőmellényt is be kívánjuk szerezni. A darabszámokat oly módon találtuk ki, hogy egy kisebb osztály együtt részt tudjon venni, és lehetőség legyen a kísérő felnőtteknek is együtt a gyermekekkel részt venni a túrában. Sok-sok lelki szakadékot tud megszüntetni egy ilyen közös rendezvény, a középiskolások felnőtté válásában, és tudatos fejlődésében igencsak fontos szerepet kaphat, ahogy a teherbírás, az egyéni képességek feltérképezése, használata.
Két fajta útvonalat tervezünk, az egyik egy rövidebb, mindenki számára 2-3 nap alatt bejárható, 27 km-es körút, a másik egy hosszabb, nagyobb volumenű, minden települést végigjáró útvonal, ez 68 km hosszú.

Az útvonalak létrehozásában törekedünk a bejárható, sok ismeretben és élményben gazdag kialakításra.
Az útvonal mentén az együttműködő partnereinkkel szeretnénk olyan helyeket kialakítani, ahol a kerékpárok tárolása megoldott, így akár egy-egy szakaszon befejezhető, vagy elkezdhető a túra.
Jelen gazdasági helyzetben egy-egy térség csak összefogással és komplex turisztikai tervekkel fejleszthető. A komplex kínálat kialakításához a helyi közreműködők és együttműködők szerves együttműködése szükséges. Az útvonalak kialakításában együttműködést alakítunk ki a Zöldutak Módszertani Egyesülettel is.

A fejlesztés eredményeképpen egy a turisták által is kedvelt térség turisztikailag elérhetővé válik, a helyi termelők és vállalkozások jövedelemteremtő képessége nő, a gyermekek természeti, kulturális és ökológiai gondolkodása fejlődik, a tradicionális kerékpárral bejárható térségen belül az egyéb közlekedési eszközök felé terelődik a nézőpont, így a környezetre ható káros terhelést csökkenteni tudjuk.

A fejlesztés megtervezésébe, és megvalósításába több mint 5 térségi szereplőt be kívánunk vonni, és ugyan ilyen fontos számunkra a helyi vállalkozások bevonása. Egy-egy településen a 11 településből szeretnék a túraútvonalak kialakítása során megmutatni olyan mesterségeket, vagy természet közeli gazdálkodásokat amiket a városban nem látni, nem ismerni. Szeretnénk a kézműves termékek és az egyedi készítésű termékek világába bevonni a látogatókat. A sajtkészítés, vagy a gyümölcs-szedés, vagy az erdőgazdálkodás rejtelmeibe bevonni kicsiket és nagyokat. A falusi turizmus erősítésével a térség gazdasági képességeit növelnénk, a helyi munkanélküliségre tudnánk egy megfelelő választ adni, és csökkenteni, ugyanakkor elterjeszteni az ökológikus gondolkodást, az önfenntartást és a gyermekek és felnőttek számára fontos közösségteremetést.

 

A kerékpárok beszerzése az MVH 1433159147 számú pályázati támogatásából lett finanszírozva.

Projekt tábl