Rólunk írták...

Rádi Szüreti Felvonulás 2009

Rádon – az utcán megkérdezett éltesebb korosztály és a szervezők egybehangzó véleménye szerint – jó tizenöt éve nem tartottak szüreti felvonulást. Itt volt az ideje!

A kedvező jó idő, adott volt. Szereplők is érkeztek, az esti műsorhoz, nem kérették magukat és sorra beálltak a menetbe. Illetve voltak, akiknek ülőhely is jutott, ők felkapaszkodtak a lovas kocsira és az utánfutóra.
Rengeteg ismerőssel talákoztunk, hiszen a szervező Rád Közművelődéséért Alapítvány meghívta a hazai pálya – azaz Rád – minden lakosát, kiemelve a rádi Rezeda nyugdíjas klub tagjait, a Rád Faluért Egyesület Női és Férfikarát. A Rádi Polgárőrség óvta és vigyázta a felvonulók zavartalan útját a falu főútján és utcáin.
Elfogadta a meghívást a szomszéd településről a penci Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület ünnepi viseletbe öltözött csoportja, és a Váckisújfalut képviselő Kisharang Néptáncegyüttes is. Rengeteg gyerek öltözött be a népviseletbe, illetve magyaros motívumú, ódon hangulatú ruhákba. Nagyon jó érzés, hogy a régi megsárgult fotókról ismert vidám, önfeledt szüreti felvonulók utódai, hasonló módon ünnepelnek, mint harminc évvel ezelőtt.
Az meg különösen fantasztikus dolog, hogy az egyik portán beöltözött kis leánykák csoportja és ünneplőbe öltözött édesanyák várták a menetet, hogy hozzájuk csatlakozhassanak.
Sok helyen a kapuban állva nézték a szüreti felvonulókat, érdekes volt megfigyelni az arcokon a reakciókat. Az idősebbek fejében bizonyosan nosztalgikus gondolatokat váltott ki a régen nem látott falusi esemény, míg a fiatalokon inkább kíváncsi érdeklődés volt megfigyelhető.
A menet élén haladó két lovas, a vidáman éneklő népekkel megrakott kocsik, a süteményt, pogácsát, szőlőt, és boritalt kínálgatók, valamint a hosszan vonulók látványa magával ragadó volt. Minden falu hossza véges, ezt a magvas mondást látszott igazolni, hogy a vidám társaság egyszer csak visszaérkezett kiindulási helyéhez a Rádi Sportcsarnokhoz.
A teremben megterített asztalok és hangulatos, mulatós zene várta a megfáradt vándorokat. A vacsorát megelőzően a Kisharang Néptáncegyüttes rábaközi táncokból álló műsorával kedveskedett a vendéglátóknak és az összegyűlt vendégeknek. Hogy némiképpen képet alkothassunk állóképességükről, lassú csárdás és friss csárdás táncuk közé belecsempésztek egy kis verbunkost is, ahol a legények megmutatták, hogy mit nekik Rád sok-sok utcája…
Alig ért véget a táncbemutató, az asztalnál ülők megkóstolták az ízletes babgulyást, a szüreti hangulat fokozásaként néhány pohár borocskával megtoldva.
Mindeközben a táncparkettre penderedtek a penci Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület asszonyai, kart karba öltve körtáncba kezdtek. Őket a rádi vegyes tánckar követte, hasonlóan megtáncoltatva alig pihent tagjaikat. 
Nemzetiségi, illetve kisebbségi jelmezbe öltöztek a Rezeda Nyugdíjas Klub tagjai, rövid megtévesztő manőverrel, egy rövid dalcsokorba kezdtek. Hamar kibújt a szög a zsákból, pillanatokon belül hamisítatlan roma tánccal lepték meg a közönséget.
A Rád Faluért Egyesület kórusa egy vidám bordallal vettek búcsút a közönségtől, s ezzel a műsorszámmal ért véget a 2009-es Rádi Szüret műsora is.

A cikket írta: Madaras Andrea, IKSZ